PREKOGRANIČNA SARADNJA BOSNA I HERCEGOVINA – CRNA GORA Regionalna razmjena prakse upravljanja otpadom

S ciljem međusobnog uvezivanja, jačanja prekogranične saradnje te razmjene iskustava i prakse upravljanja otpadom, predstavnici javnih komunalnih poduzeća i opština Šavnik, Žabljak i Pljevlja iz Crne Gore su u periodu 04-06.02.2020. godine posjetili Bosnu i Hercegovinu. Učesnici iz Crne Gore su, ovom prilikom, vidjeli na koji način je uređen sistem upravljanja otpadom u Jablanici, Prozor – Rami i Konjicu. Posebna pažnja je posvećena ključnim problemima sa kojima se suočavaju lokalna komunalna poduzeća, poput: problema finansijske održivosti, ljudskih i tehničkih kapaciteta, implementacije tehničkih planova upravljanja, neosviještenosti i ne-educiranosti građana i dr.

Trenutna praksa upravljanja otpadom također je bila tema okruglog stola, „Analiza trenutne situacije upravljanja otpadom u 6 općina“, koji je održan 04.02.2020. godine u Prozor Rami s ciljem finalizacije Situacione analize, koja je u prethodnom periodu provedena u 6 opština (Jablanica, Konjic, Prozor-Rama, Žabljak, Pljevlja, Šavnik). Događaju su prisustvovali predstavnici jedinica lokalne samouprave, javnih komunalnih preduzeća te predstavnici nevladinog sektora iz BiH i CG.

Studijska posjeta je organizovana u okviru projekta „Zajednički napori za 5% manje otpada“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 493.000 EUR, a implementira Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK (BiH) u partnerstvu sa općinom Jablanica (BiH), opštinom Šavnik (CG), te Pčelarskim udruženjem Matica, Pljevlja (CG). Projekat se provodi u okviru EU Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora