DOO „Čistoća“ osnažena za dva nova snjegočistača

Zimska služba pljevaljskog preduzeća „Čistoća“ predstojeću zimsku sezonu dočekaće osnažena sa dva vozila ( Mercedes Benz Unimog U 300 i Mercedes Benz Unimog U 400) za čišćenje snijega i leda. Nova mehanizacija, čija vrijednost nabavke iznosi 78.000,00 eura, i najveća je u proteklih sedam godina. Zamijeniće staru i dotrajalu opremu i znatno podići kvalitet pružanja usluga čišćenja oko 200.000 m² saobraćajnica i puteva koje DOO ’’Čistoća’’ održava u zimskom periodu.

Ova vrijedna nabavka doprinijeće modernizaciji mehanizacije za zimsko održavanje putne infrastrukture, a samim tim i kvalitetnijem pružanju usluga preduzeća. Takođe, kupovinom specijalizovane mašine za čišćenje centralog gradskog jezgra i uskih ulica, za čiju nabavku je raspisan tender, olakšaće se pristup i prohodnost  nepristupačnim terenima, saopštili su u preduzeću.

U nastupajućoj zimskoj sezoni, doo „Čistoća“ i Opština Pljevlja uvešće, uz tradicionalno mašinsko i ručno čišćenje grada i posipanje ulica industrijskom soli, novi sistem čišćenja snijega i leda preparatom tečnog kalcijum – hlorida koji služi za sprječavanje stvaranja leda na svim površinama do temperatura od -27ºC. Ova hemikalija u dodiru sa vodom oslobađa toplotu, nije agresivna po površinu na koju se nanosi, pa je pogodna za zaštitu i otapanje snijega i leda na kvalitetnim tipovima betona i dekorativnim površinama,  a potpuno je bezopasna po čovjeka i životnu sredinu. Nova oprema prilagođena je za posipanje kalcijum – hlorida u pješačkoj zoni, a posipanje ovog jedinjenja vršiće se i ručnim atomizerima na rizičnim lokacijama.

Iz preduzeća su saopštili da će stepen angažovanosti Službe zavisiti od vremenskih uslova, a prioritet održavanja u zimskoj službi imaće ulice I stepena održavanja – uži centar i sve javno prometne površine.